17 Aralık 2021 Cuma

Efervesan Bir Para Birimi Olarak Türk Lirası

Mesainin bittiği şu anda asgari ücret 254$. Dün öğlen saatinde açıklanan ve cebinize 1 ay sonra girecek maaşınızdan 18$ daha eridi.


Bir kez daha tarihe not düşmek, günün birinde tekrar bakıp "Lan ne saçma sapan şeyler yaşamışız" diyerek geçmişi yad etmek için buradayım. Malumunuz, yaklaşık 40 yıl önce kefenini giyerek bu yola çıktığını defalarca belirten Sayın Cumhurbaşkanımız zaman içerisinde edindiği tecrübeler ve başarıların da verdiği cesaret ile adeta makineli tüfeğinin mermi şeridini koluna dolayarak düşmanlarının üzerine ölüm kusan bir Rambo gibi savaşıyor ABD, İsrail, PKK, şer odakları, dış mihraklar, Cehape zihniyeti, doğum kontrolü, ücretsiz otoyol, kâr eden kamu iktisadi teşekkülleri, nitelikli eğitim, basın özgürlüğü, kadın hakları, sınır güvenliği, tarımda sıfır dışa bağımlılık gibi ülkemizi bölmeye ant içmiş kavramlara karşı.

Farklı farklı pek çok cephelerdeki başarılarına karşın diz çöktürmekte zorlandığı bir büyük düşman var: Faiz lobisi. Ekonomi tarihine yön veren şahsiyetlerden Adam Smith'in en temel savı olan, tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde tarih boyunca isabeti gözlemlenen "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur" söylemini ekonomimize uygulasa da haşmetli, heybetli, aslan yürekli Cumhurbaşkanımız'ın canhıraş çabalarını inatla baltalayan Merkez Bankası'nın başına atanan her candan dost iki günde amansız bir düşmana dönüşüyor ve çabaları boşa çıkarıyor; en güvendiği insanları hatta damadını ekonominin başına getirse bile kar etmiyor, etkinliğini ancak 90'lı yıllarda gazetelerin verdiği Ranbo bıçağı seviyesine indiriyor. Damat da olsa sonuçta eloğlu, güven olmaz tabi. Neyse; tüm bunlar ışığında iki cihan serveri, kainatın efendisi Sayın Cumhurbaşkanımız'ın faiz lobisine karşı verdiği savaşta ilk büyük zaferi olan asgari ücret zammına değinmek istiyorum.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, milyonlara tırnak yedirip volta attıran bir gerilimden sonra asgari ücreti 4250TL olarak ilan ettiğinde USD olarak 272,96$ ediyordu (16 Aralık 2021 - 15:35, 1$=15,5719TL). Akşam yastığa başınızı koyup "Ya biz bu maaşlarla nasıl geçineceğiz" diye düşünmeye başladığınızda ise 2$'ınız, yani 31,75TL'niz, başka bir deyişle maaşınızın %0,75'i, daha net bir örnekle 12,5 ekmek avuçlarınızdan kayıp gitmişti, tabii hala 2,5TL'ye ekmek bulabiliyorsanız (17 Aralık 2021 - 00:00, 1$= 15,6875TL). Aradan geçen 12 saatte ise kaybınız 13,89$, yani 227,9TL, yani maaşınızın %5'inden fazlası, tam 91 ekmek. Tabii ki bu absürt, anlamsız bir karşılaştırma; sonuçta maaşınızı dolarla almıyorsunuz fakat eğer dün saat tam 15:35'te 4250TL'niz ile dolar alıp bugün saat 12:20'de bozdursaydınız elinizde 4480TL, yani 230TL fazladan para olacaktı. İşte 24 saatten kısa sürede bu kadar fakirleştiniz, işte bir gün bile dolmadan Türk parası bu kadar değersizleşti. Ve eğer paranızın suya atılan bir efervesan tablet gibi eriyip gitmesine razı olamadıysanız, çoluğunuzun çocuğunuzun boğazından birkaç lokma daha fazla geçmesini istediyseniz, 91 tane ekmek alabilecek parayı sokağa atmaya yüreğiniz el vermediyse; Sayın Cumhurbaşkanımız'ın partisi AKP'nin Sayın Başkanvekili, Sayın Numan Kurtulmuş'un son derece isabetli tespitinde belirttiği gibi siz, ahlaksız birisiniz.

Asgari ücrete gelen bu tarihte görülmemiş zam Sayın Bahçeli'nin yüreğine su serpse de maalesef bazı acı gerçeklerden bahsetmek gerekiyor; sanki acı olmayan bir gerçeğimiz varmış gibi. Dün 272,96$'a karşılık gelen 4250TL olarak açıklanan asgari ücret bundan tam 1 ay önce de 272,96$ ediyordu fakat arada bir fark var; asgari ücret o zaman 2850TL'ydi (17 Kasım 2021 - 00:00, 1$=10,34TL). Yani ülke tarihimizde görülmemiş oranda yapılan bu zam bizi ancak 1 ay önceki refahımıza yeniden kavuşturabildi. Başka bir şekilde anlatacak olursam; tam da bir ahlaksız gibi 17 Kasım'da elinize geçen maaşın tamamıyla dolar alıp dün bozdurmuş olsaydınız zaten bu muhteşem zammı kendi kendinize yapmış olacaktınız. Kısacası siz siz olun, dolar alıp satarak kar elde etmekte Sayın Devlet Bahçeli gibi olun.(kaynak)

Sonuç olarak, görülmemiş maaş zamlarının 1 ayı ancak kurtarabildiği bu dönemi 1994 ve 2002 krizleriyle karşılaştırdığımızda ne kadar boş bir işle uğraştığımızı anlıyoruz; çünkü şu anda Cumhuriyet tarihinin en büyük kriziyle karşı karşıyayız ve "Eski Türkiye"nin aksine bu kriz beceriksizlik ve işbilmezlik ile değil; sebebini hepimizin bildiği ama dile getiremediği bir kötülük ile ortaya çıktı ve devam ediyor. Ocak 2021'de 386$ eden asgari ücretin Ocak 2022'de %50 zamla 272$'a yükselmesi, tesadüfen veya kazara elde edilmiş bir sonuç olamaz çünkü.

Mesainin bittiği şu anda asgari ücret 254$. Dün öğlen saatinde açıklanan ve cebinize 1 ay sonra girecek maaşınızdan 18$ daha eridi. (17 Aralık 2021 - 17:00, 1$=16,72TL) Tüm bunlarla birlikte Borsa İstanbul küçük yatırımcı için oldu Forsa İstanbul; aynı günde 2 kez devre kesti, dibin dibini gördü, manipülasyonla spekülasyonla itin köpeğin elinde oyuncak olan borsamızın amiral gemileri tam da cuma günü cızlamı çekti. Zenginler daha zengin oldu, küçük yatırımcının hayalleri kodamanların cebine doldu. Bu vesileyle önümüzdeki salı günkü dolar kuru da daha şimdiden tırnak yedirtmeye başladı; belli ki dolar 20'li yaşlarını hızlı yaşayacak.

Buraya kadar okuyanların cebindeki paranın durup dururken yok olmadığı günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder