9 Mart 2011 Çarşamba

27 Yaşında Emekli Olmak

Lan! 84lüler! Bugün ne olacak biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz tabi, hiç bir s.kimden haberiniz yok öylece oturun mal gibi kendi dertlerinize boğulup başka hiçbir şeyi iplemeyin aq. Bugün bizimle yaşıt, ama bizim hiçbir zaman gidemediğimiz yerlere gidip hiçbir zaman başaramayacağımız işleri başarmış birini emekliye ayırıyorlar. Bugün Discovery'nin son görev günü. Saat 8 gibi inecek.

Aslında anasının rahmine taa 1979'da düşmüş Discovery ama tabi uzay mekiklerinin gebelik süresi uzun oluyor haliyle. 30 Ağustos 1984'te doğmuş, başak burcu olarak dünyaya gelmiş; burcunun gezegenini gazete sayfalarından öğrenmek yerine taa gitmiş uzaya, yerinde bakmış. Tam 40 kez uzaya gitmiş, bir arkadaşa bakıp gelmiş. Uluslararası Uzay Üssü projesi kapsamında, anasından babasından gördüğü gibi davranmamış, gitmiş Ruslarla arkadaşlık kurmuş, ortak olmuş. Zaten şimdi de yerini Ruslar dolduracak Discovery'nin, bundan sonra onların mekikleri kullanılacak.

ABD'nin uzay programı kapsamında kullanmaya başladığı Discovery, adamlar ne kadar ekonomik kriz içerisinde bulunursa bulunsun, ne kadar siyasi çalkantı yaşarsa yaşasın mutlaka çalışmış, işine bakmış. Adamların beton gibi ekonomisi var. Halkının bir kesiminden tepki çekmesine rağmen uzay harcamaları hiç kesilmemiş. E düşünsene lan, zaruri değil bişey değil. Uzaya gitmesen ölecek misin? Ama adam Mortgage krizi dememiş, Afganistan - Irak dinlememiş, gömmüş parayı. Biz ne yaptık lan bu süre içerisinde?

Elde ne varsa sattık, 84'ten bu yana. Özelleştirme, yap-işlet-devret, bilmem ne derken elde avuçta hiçbir şey kalmamış. Ne olmuş onun yerine? Stadlar cillop gibi olmuş. Önceliğimiz o ya. Terör çıktı ortaya. Ülkenin cepheleşmeye başlamasının ilk adımıydı bu. Sanatçılar, polisler, sporcular, askerler; bilen bilmeyen ama yüzüne aşina olduğumuz herkes politikaya el attı. Siyasi partiler görüşlerini kaypaklaştırarak birbirlerinin seçmenlerine sulandılar; ülkede ideal diye bir şey kalmadı. Devlet eliyle üretim kalmadığı gibi, devlet devlete kazık attı; orman arazileri, telekomünikasyon ağları, doğal kaynaklar sudan ucuza satıldı falan fıstık. Sağ partiler yolsuzluklarını, üçkağıtlarını gizlemeye çalışırken dini kullanmaya başladı; sol iktidarlar da ekonomik alandaki beceriksizliklerini terör konusundaki adımlarla kapatmaya çalıştılar ama ne yolsuzluk bitti, ne terör bitti, ne ekonomi düzeldi. Planı, programı olmayan ülke, iyice çığrından çıktı, abuk sabuk kim varsa parti kurdu. İşadamı parti kurdu, millete ekmek arası döner dağıta dağıta yüzde 8 oy aldı. Din adamı parti kurdu, karısını sekrerteriyle aldattığı için adı çıktı. Eski polis parti başkanı oldu; gitti hem koskoca ANAP'ın hem koskoca DP'nin .mına koydu, bıraktı. Siyasiler yargıya, yargıdakilerle askerler siyasete el attı. Kısacası bombok hale geldi memleket biz doğduğumuzdan beri.

Discovery'nin inmesine şurda 1.5 saat bir şey kaldı. Şimdi bakıyorum da, işini bilmeyen çavuşluk yok, bilmediği boka burnunu sokmak yok; 27 yıl boyunca sadece kendi işini yaptı. Bir arıza çıkarmadı, bir kere surat astırmadı çevresindekilere. Şimdi emekliye ayrılıyor. Ayrıldıktan sonra hakkında kötü bir şey söyleyecek, "şunu da yapamadı" diyecek var mı? yok. Bizde öyle değil işte. Bizde makbul olanı; çalıştığında ayrı, emekli olduğunda ayrı, öldüğünde arkandan ayrı sövdürmek. Uzay mekiğinin yakıtı bor, bizim yakıtımız küfür-beddua. Ha o bor da bizden çıkıyordu; n'oldu o Zekeriya?

1 yorum: