22 Kasım 2010 Pazartesi

İntihar Kılavuzu: Müntehirin Bileklerindeki Ahkam Kesikleri

Şimdi; intihara meyilli biri olmakla itham ediyor beni Mustafa. Her ne kadar "Manyak mısın oğlum lan ne alakası var?" diye çemirsem de haklı hissedecek kendini bu yazıyı okursa eğer. Mustafa emin ol baltayla falan kendimi öldürmek gibi bir fikrim yok şu an (ki bilirsin, öyle naif yöntemler tercih etmem böyle bir konuda) ama günlerdir şu meth denen ekşi sözlük yazarının intiharı olayını düşünüyorum. Öyle bir takıldı ki aklıma, çıkmıyor aq. Psikolojik sorunları olabilir insanların, Türkiye'de psikolojik destek alması gereken en az 50 milyon insan var. Ben de o takribi 50 milyon kişiden biri olduğumu düşünmesem psikoloğa gitmezdim mesela ama psikiyatrik derecede problem sahibi olmaktan hep korktum. İşte bu meth de beton gibi bir antidepresan kullanıyormuş. Allah'ım, sen kimseye verme böyle hastalık, e mi? Hayatında bir kez antidepresan kullanıp ebesininkini tersten gören bir insan olarak intihar konusunu ahkam kesikleri içerisinde bırakmak istiyorum şu an.

Şimdi ekşi sözlüğe girip bakınca adamın 10 sayfalık nick altının tamamının 13 Kasım ve sonrasında yazıldığı görülüyor. Yalnız biri demek ki bu adam. Depresif. Öncelikle içine kapanık ve yalnız olduğunu düşünen insanların dikkat çekebilmek amacıyla yapabildikleri en radikal eylemdir intihar girişiminde bulunmak. Zaten her insan kendini depresyonda bulduğunda, anlaşılmadığından, yalnız bırakıldığından dem vurduğunda aklına ölüm gelir ("E öleyim de kurtulayım aq" gibi). Gerisinde bıraktıkları tarafından duyulan pişmanlığın hayalini kurar. Kendisini ciddiye almayanları vicdan muhasebesiyle başbaşa bırakabilmiş, kendisine sağken hiç zaman ayırmamış insanların derin bir acı ve suçluluk duygusuyla kendilerini sorgulamasını sağlayabilmiştir intihar edince; öyle düşünür yani. Bunalımdaki bir insanın duygu yüküyle çok da yanlış bir düşünce sistemi değil aslında ama bir de ne kadar süre etkili olduğu muamması var.

1: Neden intihar?
Kendimce düşünüyorum şimdi insan ne gibi nedenlerle intihar edebilir diye. Hmmm... Evet aslında çok fazla neden yok: Bunalım, depresyon, çaresizlik hissi, vs vs. Başka bir adı var mı bilmiyorum; bunların hepsi aynı şey. Sadece oluşma nedeni kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Sevgiliden ayrılma, sevgisizlik, ilgisizlik, ekonomik problemler, yakın birini kaybetmek gibi eksikliklerden doğabiliyorken; ihtiyaç olarak addedilen şeylerin gereğinden fazlasına sahip olmak da aynı şekilde depresyona neden olabiliyor. Örnekli olarak açıklamak gerekirse; haddinden fazla ekonomik refah sahibi bir kişi için hayatındaki diğer ihtiyaçlar (sevgi, ilgi, saygı,...) aslında normal seviyede bile olsa yetersiz gelebiliyor bazen ("Her şey ne kadar sahte, insanlar yalancı!" diye gev gev öten o antipatik güruh bunlar işte) ve bir depresyona neden olabiliyor bu. Depresyonda da ilk çare olarak sahtelikten, ilgisizlikten ve önem verilmeyişten mütevellit "Benim değerimi bilmiyonuz olum, aha ben gitsem hepiniz boku yersiniz" düşünce yapısı oluşuyor ve "Lan? Ben olmasam? İyi fikir aslında" biçiminde kabaca tabir edilebilecek intihara meyilli ruh hali ortaya çıkıyor.

2: İntihar eden kişi niçin intihar nedir?
Öncelikle intihar edeceğini söyleyen veya ima eden kişiye "İntihar çözüm değil yavrucuğum" diyenlere bir lafım var: Sakın bir kelime daha etmeyin, bi s.kim bildiğiniz yok. İntihar eden kişi ("intihar eden kişi" çok uzun, o yüzden "müntehir" kelimesini kullanıyorum bundan sonra) için intihar bir çözüm yolu değildir, bir cezalandırma yöntemidir. Müntehir değersiz addedilmiştir, ilgi ve sevgi görmemiştir; bu konuda hiçbir hatası yoktur o yüzden. O aslında çok iyi, mükemmel, sevilesi bir insandır ama ilgisine mazhar olmak istediği kişiler ileri düzeyde saygısız, g.t ve şerefsizdir. Hiçbir haltı haketmeyen bu kişilere gösterdiği derin sevgi ve ilgi bu kişilerin kendisinden başka kimseden göremeyeceği düzeyde olduğu için onları yokluğuyla cezalandırmaktır niyeti. Bir başkasını cezalandırmak için kendisine zarar vermek elbette mantıklı bir hareket değildir ama müntehir zaten intiharı kafasına koyduysa kendisi psikolojik olarak rahatsızdır, sağlıklı düşünemiyordur çünkü kafasında kurduğu neden - sonuç ilişkisinde tutarsızlıklar var. Anlatacağım yavrum, acele yok.

3: Müntehire edilmemesi gereken laflar
Aslında müntehirin etrafındaki insanların iyi niyetle müntehiri vazgeçirmek için sarfettiği sözler, müntehir için motive edici olabiliyor. Az önce bahsettiğim "İntihar çözüm değil" klişesi mesela. E çözüm değil tabi. O da biliyor. Zaten anlaşılamamaktan yakınan bir insana "Aha işte bak, yine anlamıyonuz aq" dedirtmekten başka bir işe yaramıyor. Bir diğer sakıncalı söz "Kafaya takmaya değer mi?" veya "Canın bu kadar kıymetsiz mi?". Bunu söyleyen adama şunu söylemek lazım: Ulan aq malı; zaten müntehir için kendisi dışındaki insanların değerleme vasıfları yetersizdir. Yani adamı intihara sürükleyen şey, zaten kendisi için değerli olan bir şeyin kendisini değersiz görmesidir. Sen yine adamı haklı çıkararak iyiden iyiye kararını desteklemiş oluyorsun. Kaldı ki bu iki s.kik cümle barındırdığı ton itibariyle son derece küçümseyici, aşağılayıcı cümleler. Müntehirin aklını kurcalayıp duran "Acaba onlara gereğinden fazla mı değer veriyorum, yoksa ben onlara ne kadar değer verirsem vereyim benim ilgimden çok daha fazlasını hakedecek düzeyde insanlar mı, değersiz olan ben miyim yoksa aheyyy!" sorunsalının cevabını vermiş oluyorsun. Agresif tavırlar da oldukça faydasız, hiç tarzı olmayan müntehirleri bile gaza getirici etkiler yapabilen bir davranış biçimidir. Adam camdan aşağı bir bacağını sarkıtmışken "Saçma sapan hareketler yapma lan, gel içeri s.ktirtme sülaleni" derseniz; normalde ancak koala kadar kanı kaynayan, ancak Fethullah Gülen kadar sinirlenen o naif kişinin "Haessktir lan" deyip bir panter gibi aşağı atlayışına tanık olabilirsiniz. Son olarak da kendinden ve çevresinden örnekler veren gözlemci yardımseverlere değinelim. "Ali bak benim de var bir sürü derdim, hiç intihar ediyor muyum? Hadi ver o bidonu" veya "Ayşe gözünü seveyim çıkar şu namluyu ağzından. İntihar etme. Geçenlerde bizim üniversiteden Nesrin de intihar etti, öldü" türünde kurulacak cümlelere alacağınız yanıt yine "Ama anlamıyorsun, benim durumumu çok farklı" olacaktır.

4:Bir kişinin intihar edeceği nasıl anlaşılır?
Aslında hem kolay, hem zor. Yalnızlıktan, anlaşılmamaktan, zor durumda bulunmaktan yakınan herkes; evet herkes intihar etmeyi düşünmektedir. Bu yazıyı okuyanlar da, okumayanlar da intihar etmeyi bir veya birkaç kez düşünmüşlerdir. İntihar hakkında düşünmek bir intihar sebebi olamaz, hatta intihara meyilli olan insanların çok azı intihar eder. Ayrıca intihara meyilli olmak da ne oluyor ki aq? "Hmmm... Kız terketti. Hayat çok fena. Kredi kartı borçları da birikti. Napsam ki. İntihar mı etseeem, yoksa bi posta 31 çeksem keyfim yerine gelir mi?..." tadında bir şey geliyor gözümün önüne "meyil" lafını duyunca. Saçmalama Mustafa.

5: İntihardaki inanılmaz mantık hatası
Müntehirin asıl niyetinin kendisini hiç mi hiç s.klemeyen insanlara bir ceza vermek, onları suçlu durumuna düşürüp akıllarını kurcalamak olduğundan bahsettim az önce. Şimdi sevgili müntehir kardeşim; sen zaten bu kişilerin vurdumduymazlığından, s.klemezliğinden, kadir kıymet bilmezliğinden yakınmıyor musun? Sen kendini 38 kez aynı yerinden bıçaklayıp öldükten, "Ayşe, Fatma, Hayriye; sizin yüzünüzden intihar ettim Allah belanızı versin" diye notunu da bıraktıktan sonra (Önce notu bırakıp sonra ölmen gerekiyor tabi) bu şahıslar seni yine s.klemeyecek ki. En iyi şartlar altında 1 haftada bir zamanlar senin var olduğunu bile hatırlamayacak.

-"Ayşe, Müntehir intihar etmiş lan!"
-"Ayyyy, deme yaaa. İçim bi fena oldu bak. Daha dün mesaj atmıştı seni bir kez olsun görmeden ölmek istemiyorum diye."
-"Buluştun mu peki?"

-"Ay yok be, ne buluşçam. Cüneyt falan duycak sonra."
-"$eqrm kitseq mi acbaa cnazsne?"
-"Ne bileyim kanka, gitsek mi?"

-"Gidelim yaa, sonra da Cüneytlerle buluşur bişeyler içeriz."

-"Tmm bn twitliyorum hmen o zman beb$im :D"


Sonra bir de şu var; sen öldüğünde birileri elbette üzülüp ağlayacak ama o üzülüp ağlayan azınlık da zaten senin ceza vermek istediğin çoğunluk içerisinde olmayacağı için masum insanların asabını bozmuş olacaksın. Hani nerde mantık? Öküz?

6: İntihar etmeyi düşünüp edemeyenlerin önündeki engeller
İntiharı az önce de dediğim gibi hepimiz düşünüyoruz. Ama hepimizin engelleri var. Benim için engel Tanrı'ya olan inancım mesela. "Lan 27 yıl dayanamadım dünyaya, sonsuza kadar cehennemde mi yanayım?" diyorum şahsen. Bir başkası için engel gün gelip de herşeyin istediği gibi olacağına duyduğu inançtır belki. "Ya ben intihar ettikten sonra yıllardır oynadığım sayısal kuponu tutarsa? Yok lan yok, intihar etmiyim en iyisi." diyebilir insan. Ya da korkar müntehir; "Oğlum intihar edersem babam ağzıma s.çar neler düşünüyorum ben?" gibi. Allah muhafaza, insanın son olarak bir tane engeli kalmalı intihar etmemek için. Yoksa ediverir vallahi. O nedenle, saçma sapan, alakasız da olsa müntehire intihar etmemesi için nedenler sunmak lazım. Öpüp okşamak, sevmek lazım. Şeker de yiyebilsin.


7: Neden intihar etmeye çalışan
kişi sürekli vazgeçer?
Çünkü zaten ilgisizlikten yakınmaktadır. Elinde megafonlarla polisini itfaiyesini kendisini köprüden indirmek için canhıraş bir uğraş içerisinde görünce, kendisini köprüye çıkarıp trafiği tıkattıran neden ortadan kalkmış oluyor. Zaten o adam köprüye gidene kadar sürekli kendisini intihardan vazgeçirecek bir nedenin karşısına çıkması için dua ediyor. O polisler, yakınların bir andaki yoğun ilgisi hayata bağlıyor adamı. Polisin kendisini kucaklayan tavrını gerçekten değer verildiğini düşünerek karşılıyor; halbuki trafiği tıkamış herif. Polis ne yapacak? Suyuna gidecek herifin. Beline bir tekme vuracak değil ya! Şaka bir yana, zaten ruhsal dengesi yerinde olmadığı için o sahte ilgiye sahte olduğunu bile bile sarılıyor adam. Kendini kandırıyor. Ölmeyi hazmetmek kolay mı lan?

8: İntihar ederken tercih edilebilecek ölüm biçimleri
Kendini bir yerlerden atmak her zaman başarılı olmadığı gibi çok da acılı görünüyor dışarıdan, ya da kendini asmak. Ben de Amerikan filmlerindeki polislerle aynı görüşü paylaşıyorum acılı ve hayvani intihar biçimleri için: İnsanın kendinden nefret etmesinden kaynaklanıyor olabilir. Yine de acı çekmeye gerek yok. Kendine saygısı olmayabilir insanın, o zaman cesedin çeksin cezayı. Sen çekme. Bu şekilde kendinden nefret edenlere acı çekmeden ölmek için trenin önüne atlamak, hızarla kesmek, pimi çekilmiş el bombası yutmak, Kadıköy'de Galatasaray formasıyla naralar atarak dolaşmak gibi önerilerim olabilir. Heyecanı atıp motive olmak için dinlenecek müzikler de önemli. Metal müzikler intiharı daha heyecanlı hale getirir diye düşünüyorum. Yine acısız ama sessiz sedasız ölmek isteyen huzur düşkünleri için ise önerim elbette zehir veya ilaç. Bol alkolle alınmasını tavsiye ediyorum.

9: Usulüne uygun intihar nasıl olur?
Öyle intihar edeceğim diye sağa sola duyuran adam kolay kolay intihar etmez. Onun umudu vardır. O adam intihar etmez demiyorum, eder. Eder ama çevresindeki insanların gerçekten kendi algıladığı gibi öküz olması lazım. Asıl intihar, has intihar haber verilmeden edilendir aga. Eğer kişinin bunalımı çevresel değil içsel etkilerdense veya sorununun çözümüne dair hiçbir olumlu gelişme olmayacağına kani ise o adam intihar eder. Sessiz sedasız. Hiç kimseye duyurmaz. İşin ilginç yanı, bu tür intihar vakaları yalnızlık, ilgisizlik, sevgisizlik nedeniyle olmuyor genelde. Hep seveni çok olan insanlar sessiz sedasız intihar ediyor. Ne derdi var bunların? Onu ben değil de profesyonel biri anlatsın bir zahmet. Her şeyi benden beklemeyin.

Sonuç olarak; bir adam intihar edecem diyorsa bu onun intihar edeceği anlamına gelmediği gibi, intihar etmeyeceğinin de garantisi yok elbette. Günümüzde sözlük olsun, facebook olsun pek çok platformda intihar etmemek için umut arayan müntehir arkadaşlar yakın çevrelerinin de asabını bozuyorlar. Benim kişisel tercihim başımın hemen arkasına yerleştirilmiş mutfak tüpü ve namlusu ağzıma sokulmuş bir süperpoze tüfek olurdu. Ortalığı velveleye vermek yerine de bir veda blogu yazar, intihar edeceğim günden 1 gün sonra yayınlanması için ayarlardım (Ehhehheeee, aldı mı okurları bir telaş?)(Hiç sanmıyorum). Şimdi bunları yazdım diye kimse telaşa kapılmasın. Ya da kapılsın çok s.kimdeydi. Ama ben Mustafa'nın dediği gibi intihara meyilli bir insan değilim. İntihara meyilli olan Zekeriya'dır. Bende meyil falan yok. İntihar edeceğim dedim mi, ederim(bak!).

9 yorum:

  1. Etmeyecek adamı ettirmek bizim yaptığımız.Bi'de herkesi kendimiz gibi sanmak.

    YanıtlaSil
  2. intihar edecektim,yazını okuyunca vazgeçtim.Bilmiyorum götüm de yememiş olabilir.Kimsenin umrunda değilim,cepte beş param yok,işim yok,aşım yok,aşkım yok,kulağımı çekip bir iki tokat atacak babam bile yok...Mutsuzum...Mutsuzluk ölüm nedenim olmamalı ama...Nebilim açlık olsun,trafik kazası olsun,kalp krizi olsun ama mutsuzluk olmasın...Ama ben hala götümün yemediğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. - sabah beni işe giderken uyandır
    - ben gelmiycem işe kendine iyi bak
    - olm ne saçmalıyosun zaten kovucaklar
    - ben bi ton ilaç içtim vs (tam ne dediğini hatırlamıyorum)
    - saçmalama ciddimisin lan
    - saol herşey için
    eve gittim kapılar kırıldı ambulans vs
    3 gun sonra...
    keşke bi saat once arasaydım..hiçmi aramasaydım bilemedim..iki saat once bira içip geyik yaptığın insan neden bunu yapar. ben bu hayatın ayarlarını s..yim . oldu boyle bi şey bi yerlerde ozaman cevabıda olsun.
    hoşçakal ozaman umarım yokolmak işe yaramıştır.

    YanıtlaSil
  4. arkadasim beni aradii artik yasamak istemedini söledii bende nedenini sordumda mutsuzum, kimse benimle ilgilenmiyor, yalan dünyanin yalanci insanlariyiz gibi cümleler kurdu bense ona bi piskologa görünmesini söledim hata birlikte gide bilecegimizi ama o bana tepki verdi ben delimiyim ddedii, ardindan 3 veya 4 saat gecti annesi beni aradi arkdasimdn icin bileklerini kestini hap yutunu söledii ve cok sevdim arkdasim öldü.. hayat ne garip birsey insanlar bunalima giriyor ne yaptiklarini bilmiyor ve bizim elimizden birsey gelmiyorr keske o gün onu cidiye alip yanina gitseydim..

    YanıtlaSil
  5. hayatta insanları olmayacak yönlere sürükleyecek pek çok olumsuz - olumlu durum var. inan ki insanların hangi durumlarda hangi tavırları sergileyeceğine etki etmek ya ilahi gücü olanlara, ya da her şeyden fazla sevilenlere has bir özelliktir. arkadaşın için üzüldüm; ama dünyalar kadar ahkam kesen ben bile aslında hayatım boyunca hiçkimsenin almak istediği bir karara etki edemedim. Keşke diyeceğin hiçbir şey olmadığını senin de görmeni dilerim. İlahi bir gücün yoksa, insanların motive olduğu aksiyonların önüne geçemezsin. Keşkelerin olmadığı bir hayatın olsun dostum.

    YanıtlaSil
  6. Hayatımı beleşe satıyorum. ♥

    YanıtlaSil
  7. İntihar sebebi dayanılmaz acılar çektiren bir hastalıkta olabilir...

    YanıtlaSil
  8. 5. maddeni doğru bulmuyorum çünkü onu okuyunca aklıma şu geldi: BEN İNTİHAR ETMEK İSTİYORUM ÇÜNKÜ İNSAN BENDEN NEFRET EDİYOR BENİ UMURSAMIYOR !!!

    YanıtlaSil
  9. Aslında intihar tek çare sandığımız koca bir çaresizlikten başka bir şey değil bende bir kaç kere denemiş sonra ağlıyarak anneme arkadaşıma vs yanına gitmiştim göt korkusu tabi gerçekten ölmek isteyen ölür ben buna eminim ama yazını okuduktan sonra feci eğlendim ağzına sağlık nediyim çok profesyonelce yorumlamışsın başta uyuz oldum kabul :D

    YanıtlaSil